{ "title": "Sağ Diz Kapağı Ağrısı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/sag-diz-kapagi-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 04:45:21", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Sağ diz kapağı ağrısı, Diz ağrıları sağ ya da sol pek fark etmezsizin pek çok sebebe bağlı oluşabilmektedir. O sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz: Artrit olarak adlandırılan eklemlerde oluşan iltihaplanmalar, menisküs yırtılmaları, plika olarak adlandırılan diz kapağı kemiğinin iç kısımda yer alan bir bağa baskı yapması, dizin eklem kısmına sıvı toplanması, dizin eklem kısmına fazlaca baskı yapmak, baldırlarda bulunan kasların gerginleşmesi ya da bu kasların fazlaca güç kaybına uğraması, leğen kemiği olarak bilinen kemiğin ve bu kemiğe eklem oluşturan kemiğin dengesinin bozulmuş olması, ayaklarda görülen düz taban rahatsızlığı ve kireçlenme gibi etkenlerden dolayı diz kapaklarında ağrı oluşumu görülebilmektedir.

Sağ Diz Kapağı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz kapağında oluşan ağrılar birçok bireyin ortak şikâyeti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların sebepleri çok basitten çok karmaşık olanlara kadar geniş bir çeşitliliktedir. Diz ağrısının, dizin herhangi bir hareketten dolayı zorlanmasından menüsküse kadar birçok sebebi bulunmaktadır. Bu şikâyet ile karşılaşıldığı takdirde hemen bir Uzman doktora başvurulmalıdır. Doktora gitmeden evvel evde de bazı ufak müdahaleler de bulunulabilir. Yapılabilecek ilk işlem buz uygulamasıdır. Buz uygulaması, dizde darbe almaya veya ters olarak yapılan bir egzersize bağlı olarak oluşabilecek şişliği engellenmesi ve ağrı oluşumunun azaltılması için kullanılabilecek etkili bir yöntemdir. Bu yöntem basit olması sebebi ile pek çok kişi tarafından kolaylıkla uygulanabilmektedir. Bu uygulama şu şekilde yapılabilmektedir. İlk olarak ağrıları dizlerden çekmek için sırt üstü uzanmak gerekir. Daha sonra ağrı olan dizin üzerine buz dolu bir torba yerleştirip minimum 20 dakika dizin üzerinde kalması sağlanmalıdır.

Eğer ağrı oluşumu hafif ise buz torbası kaldırıldıktan sonra diz sıkı bir biçimde sarılarak birkaç gün dinlendirilmelidir. Yapılan bu uygulamaya rağmen diz hala şişmeye veya ağrımaya devam ediyorsa muhakkak Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Dizin sarılması için genellikle bandaj önerilir fakat ilk etapta bandaj bulunamaz ise bir tişört ya da eşarp ile sarılabilmektedir.

Diz Ağrısı İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Steroid olmayan enfeksiyon önleyici ilaçlar (NSAID) dizlerde oluşabilecek şişmeyi önler oluşabilecek ağrı oluşumunu hafifletir. Bu ilaç türleri içerisinde en çok bilinen türü aspirindir. Fakat bu tür ilaçların uzun müddet kullanımı vücutta farklı sorunlara sebep olabileceği için dozla ilgili bir uzmandan muhakkak bilgi almak gerekmektedir.

Dizleri Hareket Ettirin

Dizlerde ağrı oluşumu varsa dizler gün içerisinde muhakkak hareket ettirilmelidir. Ağrıyan dizleri hareketsiz bırakmak büyük bir yanlıştır. Darbe almak veya ters olarak yapılan bir egzersize bağlı olarak oluşan diz ağrılarında bile dizler açılmalıdır ve günlük basit egzersizler yapılmalıdır. Dizlerin dinlenmesi için dizleri hareketsiz bırakmak yanlış bir davranış olacaktır. Çünkü dizler hareketsiz kala kala eklemeler de hareketsizliğe alışacaktır ve daha sonra hareket edildikçe daha fazla ağrı oluşumu hissedilecektir.

Düzenli egzersiz yapan kişilerin iyileşme süreçleri hareket etmeyen bireylere göre daha hızlıdır. Dizleri ağrı oluşumundan korumak için bir süre hareket ettirmemek mantıklı gibi görünse de uzun süreçte zarar veren bir hal almaktadır.

Sağ Diz Kapağında Ağrısı Olan Bireylerin Yapması ve Yapmaması Gerekenler
Diz Ağrısı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
" } ] }