{ "title": "Dizde Yırtık", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/dizde-yirtik.jpg", "date": "20.01.2024 16:25:20", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Dizde Yırtık, diz eklemlerinde C şeklinde olan kıkırdağa benzer yapılara menisküs adı verilir. Dizde yırtılma da tıpta menisküs yırtılması olarak geçmektedir. Diz eklemini oluşturan iki ana kemik arasında bulunan menisküsler, biri iç diğeri dış olmak üzere her dizde ikişer tanedir.

40 yıl önce menisküslerin herhangi bir işe yaramadığı düşünülürdü. Bu nedenle diz ağrıları olan hastaların öncelikle menisküsleri kontrol edilir ve nasıl olsa yırtılır düşüncesi ile tamamen alınırlardı. Daha sonraki yıllarda menisküsün dizlerde önemli işlevleri olduğu görülmüştür. İki kemik arasında bulunan menisküsler bir conta gibi eklem kıkırdağını anormal yüklerden korumaktadır. Dize gelen yüklerin aktarılması ve dağıtımında rol alır. Eklem sıvısının eklem içi dolaşımına yardımcı olur. Bunun yanında eklem yüzlerinin uyumluluğunu arttırırlar. Menisküslerin yokluğunda aşırı yüklerin dize binmesi sonucu eklem aşınması oluşur.

Dizde yırtık nasıl oluşur?

Genç yaştaki insanlarda menisküs yırtılması için çok ciddi travma gerekir. Bu genellikle sabit ayak üzerinde dönme hareketi sonucunda ortaya çıkar. Futbol, basketbol ve kayak gibi sporlarda oluşan yırtıklar bunlara örnek verilebilir.

Yaş ilerledikçe menisküsler dejenere olur ve sağlamlıklarını kaybederler. Dejenere olan menisküslerin yırtılması daha kolaydır. Bu nedenle ileri yaştaki bir insanın herhangi küçük bir hareketinde bile dizde yırtık oluşabilmektedir.

Dış tarafta bulunan menisküsler içtekilere göre daha hareketlidir. Bu sebeple iç menisküs yırtılması daha sık görülür.

Dizde yırtık olduğunu hangi belirtiler ile anlayabiliriz?

Dizde yırtılma oluşurken hastalar genellikle ani ağrı ve batma hissederler. Yırtılma sonrası genellikle sıvı ve kan toplanmasına bağlı olarak diz ekleminde şişlik görülür. Özellikle yaralanan dizde topallama başlar. Eğer yaralanma şiddetli ise yan ve çapraz bağlarda kopma da meydana gelir. Bazen de yırtılan menisküsler, diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında sıkışabilir. Kilitli diz olarak bilinen bu durumda hemen cerrahi müdahale gerekir.

Dizdeki ağrı zamanla yırtılan bölgede toplanır ve çökme, ani dönüş gibi hareketlerde ortaya çıkar.

Dizde yırtık için nasıl tanı konulur?

Tanı için ilk olarak olayın oluş şeklini doktorunuza anlatmanız gerekir. Daha sonra dizde yırtık oluşumunun bulguları ve yan, çapraz bağlar kontrol edilir. Tanı genellikle muayene sonrası konur ancak tanı koymada zorluk yaşanırsa röntgen yardımı da alınabilir. Tanı için en güvenilir yöntem ise diz ekleminde manyetik rezonans görüntüleme yöntemidir. MRG'nin doğruluk payı yüzde 95 civarındadır. Eğer tanı bu yöntemler ile doğrulanamazsa en son yöntem olarak artroskopi kullanılır.

Dizde yırtık için tedavi seçenekleri

Dizde yırtılma olana gençlerde genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Çoğunlukla menisküslerin kendi kendine iyileşmesi gibi bir olasılık yoktur. Yırtık onarımı yapılır ancak onarım gerçekleşmez ise yırtık alınabilir.

İleri yaştaki hastalarda ise genellikle dizde yırtık ile aşınma, kireçlenme gibi durumlar eklenir. Bu durumda menisküs yırtılmasını onarmak çare olmayabilir. Bu nedenle ilaç tedavisi, eklem içi enjeksiyonları veya artroskopi gibi seçeneklerden birine başvurulur.
" } ] }