{ "title": "Dizde Menisküs", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/dizde-menisküs.jpg", "date": "21.01.2024 02:21:26", "author": "Fatma Yücel", "article": [ { "article": "Dizde Menisküs, Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçasıdır. Yapısal olarak sert, elastik düz bir dokudur. Dizde iç kısım ve dış kısımda olmak üzere 2 adet menisküs bulunur. Menisküsler diz bölgesindeki iki büyük kemiğin kesiştiği noktada yarım ay şeklinde bulunur. Menisküsler eklem kıkırdaklarının beslenmesine yardımcı olmakla beraber diz üzerindeki yükün dağılmasını engelleyerek eklem kıkırdaklarının yüksek basınçtan korunmasını sağlar. Dizde menisküs genellikle sporcu hastalığı olarak bilinir. Fakat zorlanmış ve ani hareket etmiş her insanda görülebilen bir hastalıktır. Şişlik, şiddetli ağrı gibi belirtiler dizde menisküs başlangıcının habercisi olabilir. Bu durum ciddiye alınmadığı taktirde ilerleyen zamanlarda kireçlenmeye sebep olur.

Diz Kapağından Ses Geliyorsa Dikkat

Kitlenme hissi, ağrı ve dizin içinden ses geliyorsa bu durum yırtılma olabilir. Dizin eklem yerinde ağrı oluşur. Birkaç saat sonra yırtığın olduğu menisküs bölgesi ve diz ekleminde şişlik oluşur. Dizde hareket kısıtlanır. Bu durum menisküs yırtığı belirtisidir.

Dizde Menisküs Yırtığı

Dize alınan darbeler ağrılı ise önemsenmelidir. Çünkü menisküs yırtığında erken tanı çok önemlidir. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması, dizde kıkırdak hasarı Uzman tarafından tedavi edilmediği taktirde kireçlenmeye neden olur. Hastalığın erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Tedavide uygun görülür ise tanı amaçlı artroskopi veya MR yapılabilir.

Dizde Geçmeyen Ağrılar

Dizde menisküs tedavisi birkaç uygulama şekli ile yapılır. Dinlendirme, bandaj, buz uygulaması, dizin yukarı doğru tutulması. Bunlara ek olarak eğer ağrı geçmiyor ise ağrı kesici ilaçlar, kas güçlendirici egzersizler, fizik tedavi işlemlerinden faydalanılır. Dizde menisküsün özellikle dejenere olmuş yırtıklarında iyileşme görünmez, şişmeler ve ağrılar şiddet ile devam eder. Bu durum cerrahi müdahale gerektirir. Genellikle yırtığın bulunduğu menisküs alınır. Fakat bu tür müdahalelerde hasta kıkırdak zedelenmesi ve kireçlenme sorunu ile karşılaşır. Başka bir yöntemde artroskopik olarak tamir etmektir. Dejenere olmamış menisküs yırtıklarında uygulanan bir işlemdir. Bu müdahalenin sonrasın da hastalar genellikle birkaç saat içerisinde yürüyebilirler. Birkaç hafta sonrasında ise spor yapmaya başlayabilirler.
" } ] }