{ "title": "Diz Sakatlıkları", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-sakatliklari.jpg", "date": "20.01.2024 06:55:10", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "
Diz sakatlıkları, ağrı ve şikâyetlerin en fazla görüldüğü yerdir. Diz sakatlanmaları için ortopedi kliniğine başvurmak gerekir. Vücudun en geniş ve en büyük eklemi diz eklemidir. Uyluk, diz kapağı, kaval tarafından oluşturulan bir eklemdir. Diğer eklemlerden farklı hareket özelliğine sahip olduğundan en fazla sakatlanmalara maruz kalan yerdir. Uyluk kemiği ile kaval kemiği arasındaki anatomik uyumsuzluktan da bu sakatlanmalar çok yaşanmaktadır, bu uyumsuzluk eklem içindeki statik yapılar kıkırdak menüsküs ve bağlar aradaki uyumsuzluğu fonksiyonel olarak gidermekte ve dizin işlemini yapabilmesi açısından uyum sağlamaktadır. Diz de dinamik olarak ise uyumu tendonlar ve kaslar sağlamaktadır. Diz eklemin de içte ve dışta olmak üzere 2 tane menüsküs bulunmaktadır bunlar vida görevi görür ve ekleme binen ağır yüklerin dengeli dağılımını yapmaktadır. Dizin öne kaymasını önlemek için ön çapraz bağ arkaya kaymasını engellemek için ise arka çapraz bağ bulunmaktadır. Dizin yanlara kaymasını engellemek için ise iç yan bağ ve dış yan bağ bulunmaktadır. Dizin yapısı bu kadar açıkladıktan sonra şimdi gelelim diz de sakatlıkların neden ve nasıl oluştuğuna.

Menüsküs sakatlanmaları

Menüsküs sakatlanmaların da dizi bükerken, dizde bir takılma ya da dizi bükememe gibi sıkıntılarla karşılaşılır. İç ve dış menüsküste özellikle arka kısımda yırtıklar oluşur. Genellikle futbolcular da bu duruma sık rastlanmaktadır. Kişi dizini hafifçe büker bu esnada da bir ağrı hissedilir. Fizik muayenede kuadrisesp kasında lif kaybı ve eklem kısmında hassasiyet görülmektedir. Tanı koymada MR yöntemi sık kullanılmakta ve net sonucu vermektedir.

Patellafemoral fonksiyon bozukluğu

En sık görülen diz rahatsızlıklarından biridir. Bu rahatsızlıkta dizin ön kaslarına aşırı yüklenme görülür. Diz kapağı kemiğinin de bulunduğu yer itibariyle bu rahatsızlığa sebebiyet oluşturabilir. Bu rahatsızlık aniden bir ağrı ile başlar bu ağrı diz kapağının tam ortasında ya da gerisinde ortaya çıkmaktadır. Yapılan sporun ya da aktivitenin bitmesi durumların da bu ağrı da son bulur. Ancak tekrar başlaması olağandır yine yaptığınız bir faaliyette tekrar ağrılar görülür.

Fizik muayene de diz kaslarında lif kaybı görülebilir. Bunun yanında diz kemiğinin yerinden oynadığı ya da yerinden çıktığı görüle bilinir. Bunun tedavisi ise orada bulunan kuadriseps kasının güçlendirilmesi gerekmektedir. Uygulanan bu fizik tedavi 8-9 ay sürmelidir, ancak hasta bu süreci tamamlamış ve sıkıntıları halen devam ediyorsa cerrahi müdahale gerekmektedir.
" } ] }