{ "title": "Diz Protez Ameliyatı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-protez-ameliyati-9829.jpg", "date": "19.01.2024 03:47:34", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Diz protez ameliyatı, günümüzde meydana gelen diz sakatlıklarında tedavi edilemeyen ya da tedavilere cevap alınamayan durumlarda insanlarda uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Bu işlemle yapılan cerrahi operasyonlarla dizdeki eklem kemiklerinden üçü çıkarılır ve eklem yüzeyleri kesilerek bunların yerine metal ve plastik parçaların kaplanması durumudur. Genel olarak diz protezi olarak adlandırılan bu işlem aslında doktorlar için oldukça zordur. Bu durum hastalarda çok şiddetli ağrılara neden olmaz. Çünkü hastalarda yapılan operasyonlar genel anestezi altında yapılır. Fakat vücut bu proteze alışana kadar kişiler biraz zorlanabilir. Diz protez ameliyatının genel amacı, insanlarda meydana gelen eklem hastalıklarının ortadan kaldırılarak kişilerde daha kaliteli bir yaşamın sağlanmasıdır. Diz protezi ameliyatı, günümüzde en çok 55 yaş ve sonraki kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Gençlerde diz dokularının kendini toparlayabilmesi nedeniyle bu ameliyatlar yapılmadan diğer ilaç tedavileri ile sorunlar kendiliğinden ortadan kalkar. Fakat yaşlılarda vücut bağışıklığının daha düşük olması, sorunların ortadan kalkmasını engellemektedir.

Diz protez ameliyatı hangi hastaya uygulanır?

İnsanlarda çok sık karşılaşılan ve beraberinde birçok sorunu getiren artrite hastalığında bu ameliyat uygulanabilmektedir. Bu nedene bağlı olarak diz ağrısı çeken insanlar ameliyat kararı vermeden önce çeşitli ilaçlar kullanarak enjeksiyonlarla ağrılar geçirilmeye çalışılır. Eğer ağrılar giderilemezse kişide çeşitli egzersiz uygulamaları yapılır. Sorun tekrar devam ediyorsa diz protez ameliyatı uygulanabilir.

Diz protez ameliyatı sonrasında bu protezin ömrü ne kadardır?

Aslında bu durum direk olarak kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Çünkü bazı insanların yaşam şartları bu protezlerin zarar görmesine neden olmaz. Fakat bazı insanlar yaşamı boyunca çalışmaya ve en azından küçük işlerle uğraşmaya devam eder. Bu durumda tabi ki protezin ömrü azalacaktır. Bunun yanı sıra dizde protez ameliyatı yapan doktorun da çok büyük etkisi bulunur. Çünkü ameliyatı yapan doktor bilgili ve tecrübeli ise ameliyat çok daha başarılı bir sonuç vererek protezin uzun süreler boyunca kullanılacağını gösterecektir. Genel olarak ise insanlarda bu protezler 25 yıl kadar bir süre sağlamlığını korumaktadır.

Diz protez ameliyatı yapılmaz ise ne olur?

Dizlerde görülen ve diz protezine ihtiyaç duyuran artriti hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Bu nedenle ameliyat yapılmadıkça bu hastalık daha da ilerleyecek ve çok daha şiddetli ağrılara neden olacaktır. Bu ağrılar ameliyat yapılmaz ise dayanılamayacak bir hale gelecektir. Bu durumlarla karşılaşmamak için sizlerde diz protezi ameliyatı olmalısınız.

Ameliyat sonrasında süreç nasıldır?

Ameliyat sonrasında hastalar ilk olarak odalarına alınır ve iki saat içerisinde kendine gelirler. Bu durumlarda çok şiddetli ağrılar meydana geleceği için kişilerde ağrı kesiciler kullanılarak ağrılar kontrol altında tutulur. Hastaların dizlerine bandaj bulunur. Bir sonraki gün ise kişinin bir walker yardımıyla kalkması sağlanır. Kişi ayağa kalkmadan önce 5 dakika kadar oturarak başının dönmediğine emin olunur. Kişi diz protez ameliyatı sonrasında 5-7 gün arasında bir süre hastanede kalmalıdır. Bu süreçte doktorunuz, yatakta yapabileceğiniz egzersizler öğretecektir. Ameliyatın 10 gününde ise artık bacağınızı uzatarak yatabileceksiniz ve oturabileceksiniz. Bu sırada sizlerde tedavi sürecini hızlandırmak için buz uygulaması yapmalısınız. 15 günde hastanın dikişleri alınır ve fizik tedavi uygulamaları yapılır.
" } ] }