{ "title": "Diz Platin Ameliyatı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-platin-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 06:31:25", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diz platin ameliyatı, diz ekleminde bariz kireçlenmesi vaziyette olan hasta olanların ağrılarını gidermek ve gündelik yaşamda zorlandıkları yürüme, merdiven inip-çıkma benzeri işlevleri tekrardan rahat yapabilmelerini sağlar. Operasyon sonrasında amaç ağrının minimuma indirilmesi veya yok edilmesidir. Kinematik diz protezi operasyonu sonrasında hastanın yürüyebilme kapasitesi attığı benzeri, önceden kullandığı baston, yürüteç benzeri desteklere de gereksinimi kalmaz veya kimi zaman gereklidir.

Kinematik temele dayanan diz platin ameliyatları ya da diğer bir isimle total diz protezi klasik diz protezi ameliyatlarından daha farklıdır. Klasik mekanik total diz protezi ameliyatları sonrasında hasta olanlarda diz eklem hareketlerinde katılık, süren ağrı ve dizde boşalma duygusu sık sık görülebilmektedir. Kinematik total diz protezlerinde ise klasik diz protezlerine yönelik iyileşme daha çabuk, gündelik işlevlere dönüş daha basit ve çabuk, buna bağlı olarak hasta memnuniyeti daha çoktur. Dizde diğer iyileştirme yöntemlerine yanıt vermeyen kireçlenmeler diz protezi ile iyileştirme edilir. Takma denince dizde eklem yapan üç kemiğin eklem yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzeylerin metal ve plastik parçalar ile kaplanmasıdır.

Hangi Hasta Kişiye Diz Platini Gerekir?

Dizde artriti olan hastalar diz protezi amacıyla en ciddi adaylardır. Bu hasta olanlarda başlıca yakıntı ağrıdır. Vakit içinde yavaş yükselen ağrı bulunur fakat bazen hastayı yatağa düşürebilecek akut alevlenmeler görülebilir. Ağrı neticede hastayı gündelik aktivitelerinden alıkoyacak civarı artar. Birtakım hasta olanlarda sabahları sertlik görülür. Gün içinde etkinlik arttıkça diz yumuşar ve hareketleri artar. Bilhassa romatoid artriti vaziyette olan hastalar amacıyla bu tipiktir. Vakit vakit dizde şişlik ve ısı artışı olabilmektedir. Bu dönemlerde sık sık kuvvetli ağrı da tabloya katılır ve inflamasyon tablosu ile karışabilir. Artritin enfeksiyondan ayırt edilmesi seçilecek olan cerrahi metoda karar verilmesi bakımından çok fazla mühimdir. Son Zamanlarda takma ömrünün 20-25 seneye uzadığı varsayılırsa yapım yaşı mahalline dünya standardı kavramı daha ciddi duruma gelmiştir. Tekrardan da 55 yaş altındaki kişilerde diğer iyileştirme metotları sonuna civarı denenmelidir. 55-65 yaşları arası diğer iyileştirme metotları avantajlı olabilmektedir. 65 yaş üstünde kolaylıkla uygulanabilir.

Diz Platin Ameliyatı Hangi Hastalara Yapılmalıdır?

Artrite ilişkili diz ağrısı halinde operasyon kararı vermeden öncesinde çeşitli ilaçlarla, enjeksiyonlar ile ağrı geçirilmeye çalışılmalıdır çeşitli egzersizler hasta kişiye önerilmeli, etkinlik modifikasyonları ve kilo denetimi yapılmalıdır. Diz protezi operasyonu hayat kalitesini arttırmaya karşı tek ameliyattır. Hastanın gündelik hayatını önleyen veya yaşamda huzur aldığı işlevleri yapmasını önleyen diz ağrısı varlığında operasyon planlanmalıdır. Operasyonun ne vakit olacağı tamamı ile hasta kişiye ilişkili tek konudur. Operasyonun zamanlaması hasta açısından yapılmalıdır. Bu kararın alınmasında tabi ki en ciddi katkı doktor açısından sağlanmalıdır.

" } ] }