{ "title": "Diz Kemiği", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kemigi.jpg", "date": "19.01.2024 07:36:44", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Diz kemiği, Bir diğer ismi Palella (Diz kapağı) diz ekleminin önünde bulunan yassı yuvarlak bir kemiktir. Yaygın kullanım diz kapağı şeklinde adlandırılır. Karşıdan bakıldığından arkaya doğru yuvarlatılmış iki tarafı düz bir yapıdadır. Diz kapağı ismi tamda kapak görevi gördüğü içindir, şöyle ki; diz eklemi katlandığı anda birleştiği yeri dış darbelerden korur. Ayrıca düz bir yapı oluşturarak yere ayak tabanı gibi rahat temas etmesini sağlar. Diz kemiği eklemin büyüklüğüne göre çapı artar ya da azalır. Kadınlarda erkeklere göre daha küçüktür.

Diz Kemiği anatomik özellikleri nelerdir?

Diz kemiğinin arka yüzeyi dizin diğer bölümlerine zarar vermemesi için kıkırdak doku ile kaplıdır. Alt tarafın üst tarafına göre incedir. Diz kapağının arkasında bulunan kiriş uyluk kemiğine yapışır. Uyluk kemiği (Felmur) oynar parçası ile eklem oluşturur. Hareket kazanması için Uyluk kemiği (Femur) üzerinde gelen kas yapısı diz kemiğine yaklaştığında tendon halini alır. Diz kemiğinin üzerinde tam olarak tendon olur. Devamında diz kemiği üzerinden geçerek kaval kemiği (Tibia) ön üzerinde (Patelar tendon) dört yerden tutunarak diz kemiğinin üzeri örtülür. Tendonların üzerinde derimiz bulunur.

Diz Kemiği hastalıkları nelerdir?
Dizlerimizi kullanırken hiç dikkat ediyor muyuz?

Dizlerimiz üzerinde bulunan yük ve kaldıkları zorlanmalar karşısında sakatlanmalara en sık maruz kalan eklem bölgelerinden biridir. Dizlerimizi özel yapan diğer eklem yapılarından farklı olarak diz kemiği (Diz kapağı) bulunmasıdır. Diz üzerine sert düşüşler dizlerimiz için oldukça tehlikelidir. Her yere basmamız da eğilme, bükülme, atlama, çömelme ve kalkma hareketlerinin hepsinde dizlerimiz baskı altındadır, dizlerimiz de meydana gelen ağrıların temel nedeni haddinden fazla kullanılmasıdır. Diz kemiği hastalıklarının tedavisi için uzun bir zaman gerekse de artık bu sorunların üstesinden modern tıp sayesinde gelinebiliyor.
" } ] }