{ "title": "Diz Kapağı Yanması", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-yanmasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:14:32", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diz kapağı yanması, duygusu vücudun çeşitli yerlerinde meydana geldiği benzeri sık sık bacak ve diz kısmında de meydana gelir. Sıcaklığı yüksek, cereyan veya kimyevi yanıklar sebebi ile yaşanan travmalar diz kısmında yanma hissine neden olabilmektedir. Periferal nöropati sebebiyle tendeki sinirlere yapılmış durumda olan hasar karıncalanma, batma ve yanma hissinin sık karşılaşılan nedenidir. Periferal nöropatiye; alkol/içki bağımlılığı ve şeker hastalığı neden olabilmektedir.

Eklemlerdeki iltihaptan sorumlulukları durumda olan artrit hastalığının çeşitli türleri, diz eklemi dahil, çeşitli eklemler dahil olmak üzere olmak amacıyla diğer eklemlerde sertlik ve ağrıya neden olabilmektedir. Bu ağrı çoğu kişi aracılığıyla yanma duygusu olarak algılanmaktadır. Dizdeki yanma duygusu suçsuz olmayabilir ve sizin düşündüğünüzden ek olarak önemli neticelere neden olabilir. Mesela gündelik işleri yapamama, eklem bozukluğu ve harabiyeti, sinirsel sorunları, daimî his kaybı ve daimî ağrı gibi. Bu anlamda diğer semptomları bilmek, yaşamsal ehemmiyete sahip olabilmektedir. Nedenin türüne ilişkili olarak, o civarı çeşitli belirtiler meydana çıkabilir. Diz kısmında eklem sertliği, bacak ağrısı ve şişlik, güçsüzlük, kızarıklık ve ısı duygusu, irin akması veya sulu akıntı, el ve ayaklarda alışılmadık duygular veya karıncalanma meydana çıkabilir.

Dizde Kıkırdak Yırtılması Semptomları

Diğer taraftan kol ve bacaklar üstünde farklı bir yerde yanma duygusu, ateş, omuz, kol, el veya parmak ağrısı, eklemlerde sertlik ve şişme görülebilir. Bacaklara kan getiren atar damarlar bazı durumlarda çeşitli hastalıklar (Ateroskleroz) sebebi ile daralabilir (Periferik arter hastalığı). Bu hastalığı durumda olan kişilerde bilhassa yürürken bacaklarda mesafeli olarak ağrı meydana gelebilir. Arterlerdeki daralma bacaklara yeterlidir oksijen sağlayacağından bacak ve dizde yanma hissine neden olabilmektedir.

Dizde Tıkırdama, Çıtırdama, Ses Gelmesi Bazı Sebepleri Nelerdir?

Yanma hissinin uyarı edilecek çeşidi bir veya her 2 bacakta başlayan anlık başlangıçlı olanıdır. Bu vaziyet inme işareti olabileceğinden dikkate alınmalı ve bilhassa bir bacaktaki uyuşma ve zayıflık vaziyetleri anında değerlendirilmelidir. Ellerde ve ayaklarda hissedilen yanma, karıncalanma duygusu çok sebepten kaynaklanabilmektedir. Ayaklara çok fazla miktarda yük bindirilmesi ve sık sık çok miktarda stress uygulanması sonucu olarak eklem ve ayaklarda ağrı, yanma, karıncalanma benzeri problemler oluşabilmektedir. Bilhassa uzunca zaman ayakta kalarak personel kişilerde, \"ayaklarda ellerde yanma ve diz kapaklarında ağrı\"rahatsızlıkları meydana gelir. Bunun sebebi diz bölgesindeki eklemlere ve ayaklara uzunca zaman stress uygulanmasıdır.

Diz Kapaklarında Ağrı Sebepleri Nelerdir?

Hipertansiyon: Fazla kan basıncı hali hipertansiyon model anlam edilir. Hipertansiyon hastalığı durumda olan kişilerde damar hastalıklarının görülmesi çok olabilir. Bunun sonucu olarak ise ayaklarda ellerde yanma, karıncalanma, ağrı ve acı hissiyatı meydana gelebilmektedir.

Aşırı Kilo: Ayaklara gün içerisinde çok sık sık ağırlık bindirilmesi ve güç uygulanması, diz kapaklarında ağrıların oluşmasına neden olur. Ayakta kalabilme hali, diz kapağındaki eklemler ve ayaklar yardımıyla olduğundan çok sık ağırlık bu bölgelerde ağrı, yanma, karıncalanma hislerine neden olur.

Şeker Hastalığı: Diyabet hastalıklarında el, ayak yerlerinde yanma ve karıncalanmaya sık rastlanır.

Sinir Sıkışması: Vücudun anında hemen her kısmında sinirler bulunur. Sinirler yardımıyla kişide duyu eylemleri meydana gelir.

B12 Vitamini Eksikliği: Vitaminlerin gün içerisinde yeterlidir seviyede alınmaması, çok hastalığa davetiye çıkartır. Bilhassa B12 vitamini eksikliğinde el ve ayaklarda yanma, ağrı benzeri çok huzursuzluk meydana gelir.

Eklem Hastalıkları: Eklemlerde yaşanan rahatsızlıklar, yanma ve acı hissine sokak açabilir.

Ayaklarda ve diz kapaklarında meydana gelen ağrıların çok sebebi bulunur. Rahatsızlığın sebebinin gerçek saptanabilmesi ve bir an öncesinde rehabilitasyona başlanabilmesi amacıyla zaman kaybetmeden dahiliye kapsamında profesyonel bir doktora başvurmanızı öneriyoruz.
" } ] }