{ "title": "Diz Kapağı Protezi", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-protezi.jpg", "date": "20.01.2024 07:54:47", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Protezi, diz eklemi en büyük ve en karmaşık yapılardan biridir. Diz kapağında meydana gelen kireçlenmeler ve bazı romatizmal hastalıklar ağrıya neden olur ve insanların yaşamını olumsuz yönde etkiler. İşte bu problemi gidermek için diz kapağı protezi ameliyatı yapılmaktadır. Ancak birçok yaşlı hasta bu ameliyattan çekinir ve bu ağrılarla yaşamayı kabullenir. Birçok Uzman bu ağrılara katlanmaya gerek kalmadığını söylemektedir. Çünkü diz kapağı protezi ameliyatı ile yürümekte zorluk çeken hastaların yaşam kalitelerini yükselterek hastanın yeniden eski hayatına dönmesini mümkün kılar.

Hangi durumlarda diz kapağı protezi gereklidir?

Genellikle diz kireçlenmesi ve romatizmal hastalıklar sonucunda oluşan ağrıyı yok etmek için yapılır. Çoğunlukla 60 yaş ve üzeri insanlara uygulanır. Eğer ağrılar hastanın yaşamını ciddi derecede etkiliyor ise diz kapağı protezine ihtiyaç duyulmaktadır.

Diz kapağı protezi ameliyatı nedir ve nasıl yapılır?

Uyluk kemiğinin en altı ve kaval kemiğinin üstü çıkarılır. Yerine metal bileşimlerle yeni bir diz eklemi yapılır. Bu ameliyat sayesinde hastalar ağrılardan kısa sürede kurtulur. İki çeşit ameliyat bulunmaktadır:
Diz kapağı protezi ameliyatı ve sonrasında ne yapılmalıdır?

Bu ameliyat genelde 1-2 saat arası sürmektedir. Ameliyat, dizin ön bölgesinden açılan 10-12 santimetrelik bir kesik yoluyla yapılır Hasta 10 gün kadar hastanede kalır. Dikişler kendileri düşer veya 2-3 hafta arasında alınırlar. Hasta ameliyat sonrası oturabilir ve koltuk değnekleri ile yürüyebilir. Sadece spor aktivitelerini yapamayabilir. Zorlayıcı aktiviteleri, hastanın kesinlikle yapmaması gerekir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ön tarafta bulunan adalenin birtakım egzersizler ile güçlendirilmesidir. Ayrıca alaturka tuvalet kullanılmamalıdır.

Diz kapağı protezi ameliyatının başarı oranı nedir?

Ülkemizde yaklaşık olarak yılda 20 bin diz kapağı protezi ameliyatı uygulanmaktadır. Başarı ve hasta memnuniyeti oranı ise yüzde 90 civarındadır. Oldukça yüksek bir rakamda başarı oranı vardır. Zaten ameliyatların başarısız olmasının en önemli nedeni enfeksiyondur ve bunu önlemek için bazı tedbirler alınmalıdır. Ayrıca teknik açıdan da ameliyatın başarılı olması için protezin iyi bir şekilde takılması gerekir.

Hastanın dikkatli bir bakımı ile protezin ömrü 15 yıldır. Bu süre kemik yapısına göre değişmektedir.

Özellikle kilolu hastaların ameliyatı uzmanları zorlamaktadır. Bunun için hastalara ameliyat öncesi kilo verme önerisi yapılır. Araştırmalara göre kilolu hastaların enfeksiyon kapma ihtimali daha yüksektir.
" } ] }