{ "title": "Diz Kapağı Morarması", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-morarmasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:31:22", "author": "Kadriye CAZ", "article": [ { "article": "
Diz kapağı morarması, diz kapağı vücudumuzun önden arkaya yassılaşmış iki taraflı kemiğidir. Ön yüzü deri ile arka yüzü kıkırdak ile kaplıdır. Üst kenarı kalındır, uyluk dört başlı kası buraya yapışır. Alt ucuna diz kapağı kirişi yapışır. Oturup kalkmamızı sağlar. Hareket etmemizi sağlar. Vücudumuzun en önemli yerlerinden biridir. Dikkat edilmelidir.

Diz kapağı morarması, daha sık çocuklarda görülen dizde morarmanın %80 darbe almasından yani oyun oynarken düşmeleri ve bacaklarını devamlı bir yere çarpmalarından kaynaklanır. Ancak bunlar ciddiye alınmasa daha sonra doku zedelenmesi, çatlak ya da kırığa yol açabilir. Diz altında oluşan morluklar yetişkin bir bireyde oluyorsa eğer bir yere çarpma yahut trafik kazası sonrası bu morluklar oluşmamış kendiliğinden olmuşsa ciddi sorunlar yaratabilir sağlığınız açısından ve bir doktora görünmekte fayda vardır. Diz altı morlukların geneli şiddetli bir darbe yahut çarpma sonucu kan toplanmasıyla oluşur. Gerekli pansuman ya da soğuk uygulama ve bandajla geçmesi çok kolaydır. Eğer bu morluklar kendiliğinden oluşmuşsa ekimoz adı verilen hastalıktan ötürü olabilir. Öncelikle ekimoz hastalığını anlatalım.

Ekimoz, herhangi bir travmaya bağlı olarak cildin altındaki kılcal damarların zedelenmesi ve hasar görmesi ile oluşur. Kanın cilt altına sızmasıdır. Sızan kan vücut tarafından emilir. Daha sonra kırmızı, mor, kahverengi, yeşil ve sarı renklerine dönüşüp kaybolur.

Morluklarda dikkat edilmesi gerekenler
Bu morluklar ciddi bir kan hastalığına bağlı olabilir. Çok geç kalmadan Uzman bir doktora gidilmesi önemle tavsiye edilir.
" } ] }