{ "title": "Diz Kapağı Kitlenmesi", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-kilitlenmesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:33:14", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Diz Kapağı Kitlenmesi: Diz kapağında sertçe kilitlenme bir menüsküs yırtılması işareti olabilir. Diz kapağı kilitlenmesi dizleri ikiye katla yamama düzeltile meme, diz hareketlerinin kısıtlanması, diz kapağının kilitlenmiş durumuna denir. Diz kilitlenmesine sebep olacak neden ağrı veya kıkırdaklarda oluşan rahatsızlık veya bir menüsküs tür. Menüsküs yırtığı diz hareketini engelleyerek diz mekanizmasını sıkıştırmış olabilir. Menüsküste diz hareketi şiddetli bir ağrıya neden olur ve kilitlenme olabilir.

Diz kapağı kitlenmesinin belirtileri. Diz kapağı kilitlenmesinde mutlaka bir ortopedi uzmanına gitmek gereklidir. Kilitlenme ileride birçok diz rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Bunlar dizde şişlik, aşırı ısı yanma hissi, yürürken zorlanma, yürüyüş şeklinin bozulması (Topallama) oturduğun yerde kalkarken zorlanma, yürürken dizde aşırı ağrı ve dizi kıramama, bunlar diz kapağının kitlenme belirtileridir.

Dizdeki aşırı dayanılmaz ağrılar genellikle Romatizma, zorlanmalar menüsküs yırtılması ve dizdeki travmalar en sık görülen ağrılardır. Bu rahatsızlıkları göz ardı edip geçer dememeli tedavi olunmazsa ileride daha kötü duruma gelir ve yürümek çok zorlaşır, dizde kıkırdakların hasarına ve önemsenmeyen menüsküs yırtığı kireçlenmelere neden olabilir.

Dizdeki ağrının nedenleri. Diz başlı başına karmaşık bir yapıya sahiptir. Dizde ağrı, kilitlenme, menüsküs her yaşta görülmektedir. Gün içinde yapılan birçok hareketi diz sağlar. Diz ağrısı birçok sebepten dolayı olabilir. Diz kapağı ağrısı düşme sonu diz kapaklarında çatlama, kireçlenme, menüsküs, romatizma, kilitlenme, şişme gibi nedenlerden dolayı ağrıyabilir. Ağrı dayanılmaz günlük hareketi engelleyici olması sağlık kuruluşuna gidip ortopedi uzmanına şikâyetler anlatılır ve uzmanın önereceği filmler tomografiler çekilerek tanı konur. Yapılacak tedavinin alınan tomografi, film sonucuna göre tanı konulur. Konulan tanıya göre tedavi uygulanır ilk tedavi fizik tedavisi, egzersiz ve gerekirse cerrahi müdahale yapılır. Hastaya yapılacak akupunktur tedavisi iyileşmeyi hızlandırıp tedavinin hızlı cevap verileceği bilinir.

Diz kapağını korumanın olanakları. Diz egzersizleri yapma, çok uzun yürüyüşlerde spor ayakkabılar giyilmeli ve arada dinlenmek gereklidir. Yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak, dizlerin üzerine aşırı yük vermemek, kilo varsa zayıflamak ve formda kalınmalıdır, oturup kalkarken dizlere ağırlık vermemek ellerle destek alarak kalkmaya dikkat edilmelidir. Otururken alçak tabure yerine sandalye kullanmak, alaturka tuvalete oturmamalı alafranga tuvalet kullanılmalıdır. Gerekli, bacağı alta kıvırıp oturulmamalı, namaz kılarken dizler yere geleceği için sandalyede kılınmalıdır. Günlük düzenli diz etrafı kaslarını güçlendirmek için diz egzersizleri yapılmalıdır. Bunları yaparak bir nevi dizleri korumuş olursunuz.
" } ] }