{ "title": "Diz Kapağı Kayması", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-kaymasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:39:26", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Kayması, hareket ettiğimizde diz kapağımız hareket eder ve uyluk kemiği üzerindeki yatağın içinde aşağı yukarı hareket eder. Ancak diz kapağının çok az bir kısmı yatağından çıkarsa bile ağrıya ve hasara yol açar. Diz kapağının yapısındaki parçalar düzgün çalıştığında diz kapağı düzgün durur ve sadece yatağında hareket eder. Bu durumda diz kapağına gelen yük eşit olarak dağıtılır. Böylece hiçbir hasara yol açmaz.

Diz kapağı kayması neden olur?

Özellikle oturarak iş yapan insanlar ve ofis çalışanlarının en büyük problemlerinden biri de diz kapağı kayması hastalığına sıkça yakalanmalarıdır. Eskiden oturma şeklinden dolayı erkeklerde sıkça rastlanan diz kapağı kayması problemi, günümüzde kadınlarda da görülmektedir. Bağdaş kurma ile ilişki olan bu sorun, kadınların da bu oturuşa özenmesi ile görülme oranı artmıştır.

Ağa oturuşu denilen oturma pozisyonu, dizin üzerindeki diz kemiğini şapka gibi örten diz kapağı, dışa doğru kayar ve diz kapağındaki kıkırdağı yıpratır.

Bunun yanı sıra bacak bacak üstüne atan insanlarda, uzun süre hareketsiz kalan insanlarda, step yapan insanlarda da diz kapağı kayması görülebilir.

Diz kapağı kaymasının belirtileri nelerdir?
Diz kapağı kaymasının tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle diz kapağı kayması problemiyle karşılaşan hastalara ilaç ve diğer konservatif tedavileri uygulanır ancak çok net bir sonuç alınamaz. Bu nedenle hastalığın derecesine göre artroskopi tedavisi ve klasik cerrahi tedaviler uygulanır. Artroskopi cerrahisiyle dış yana kayan diz kapağı yerine oturulup diz kapağı kıkırdağı temizlenir. Bu tedavi sonrası diz kapağında 10 günlük şişlik görülür. Hasta 3-5 hafta sonra günlük yaşantısına devam edebilir. Hasta bu tedaviye de cevap vermezse diz kapağı ameliyatı ile hastaya diz protezi cerrahisi yapılabilir. Diz kapağı içine protez uygulanır. Eğer ciddi sıkıntılar yaşıyorsanız acilen bir ortopedi ve tramvatoloji uzmanına gitmeniz gerekir.
" } ] }