{ "title": "Diz Kapağı Kayması Ameliyatı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-kaymasi-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 02:50:06", "author": "emine yanç", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Kayma Ameliyatı, günümüz son teknolojisi sayesinde çok basit bir şekilde gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Burada kullanılan antroskopi cerrahisi bugün işimizi bayağı kolaylaştırmıştır.

Diz Kapağı Kayması Nedir?

Bacak hareket ettikçe diz kapağı da hareket eder. Uyluk kemiği üzerindeki yatağın içinde gider gelir. Fakat diz kapağı azıcık bile yatağından çıktığında hem ağrı hem de kendi yapısında hasar olur.

Diz kapağı yapısındaki parçaların her biri doğru şekilde yerine getirildiğinde bu sıkıntı giderilmiş olur ve diz yatağında kolaylıkla kayar. Bu durumda, diz kapağının eklem yüzüne binen basınç eşit şekilde dağılır.

Diz Kapağı Kayma problemi, özellikle oturarak iş yapanların ve ofis çalışanlarının önemli bir problemidir. Ağa oturuşu dediğimiz oturuş şekli de Diz kapağı kayma problemlerine önemli ölçüde sebebiyet vermektedir. Bu stilde, diz kemiğini şapka gibi örten diz kapağı, dış yana doğru kayar ve bu kayma diz kapağında bulunan kıkırdağı yıpratır.

Diz kapağı kayma problemi, dizde ani dönme esnasında şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Kişiler patella kemiğinin dizin dışına doğru kaydığını hisseder. Kısa bir süre içinde eklem içi kanamaya bağlı dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. İlk yardım olarak buz ve bandaj uygulaması yapılmalıdır. Acil servislerde doktorlar ilk etapta yapılan esnek bir hareketle kemiği yerine oturtabilirler.

Diz kapağı kayma problemlerinde dışarıdan yapılan ilaç tedavileri pek de etkili olmaz. Artroskopi cerrahisi ile kayan kapak yerine oturtulur. Plika denilen yumuşak doku ve yıpranan kıkırdaklar temizlenir.

Artroskopik cerrahi, eklemi ilgilendiren hastalıların tanı ve tedavisinde kullanılan tanı ve tedavi amaçlı, eklem içini görüntülemeye yarayan cerrahi bir girişimdir. Artroskopik cerrahiden sonra, yaklaşık on gün kadar diz kapağında şişlik görülür. Hasta işlemden 3-4 hafta sonra günlük yaşantısına geri dönebilir.

Diz kapağı kayması tedavi edilmezse, dizde kireçlenme görülür ve bu durumda diz protezi cerrahisi uygulanması gerekir.

Diz kapağı kayması ameliyatından sonra 1-6 hafta kontrolleri yapılmalı ve fizik tedavi yöntemi ile hastanın daha çabuk iyileşme ve rahatlama sürecine girmesi sağlanmalıdır.
" } ] }