{ "title": "Diz Kapağı Aşınması", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-asinmasi.jpeg", "date": "20.01.2024 04:58:52", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Aşınması, Halk arasında diz kapağı aşınması olarak nitelendirilen rahatsızlığın tıbbi olarak ismi 'Kondromalazi Patella'dır. Bu rahatsızlık, diz önü ağrısı ile olarak diz kapağının arkasında bulunan kıkırdağın yumuşamasını ve bu kıkırdağın ülserleşmesi ile devam eden bu durumu gerçekleştirir. Yirmi yaşının üzerinde bulunan sağlıklı insanların neredeyse yarısında bu rahatsızlık görülür. Elli yaşının üzerindeki insanların ise neredeyse tamamında bu rahatsızlık görülür.

Bu hastalığın yanı sıra ağrı hissi bunu desteklemiyor ise klinik olarak önemli bir sakıncası yoktur. Ancak hastalığın yanı sıra ağrı hissi de eşlik ediyor ise ve hastalık bir dizilim bozukluğuna bağlı olarak gelişmiş durumda ise bunun kesinlikle düzeltilmesi gerekir. Diz kapağı bölgesinde birçok nedenden dolayı aşınma meydana gelebilir. Eğer diz ekleminde yerleşme ile ilgili olarak bir problem var ise kıkırdakta da aşınma rahatsızlığı ile normal insanlara oranla daha çok karşılaşılır. Diz kapağında gerçekleşen yüksekte olan, alçakta olan veya dışa doğru olan yerleşim bozuklukları da çok erken yaşta ön dizdeki ağrı ile karşılaşılmasını sağlar.

Diz kapağında aşınma olması kıkırdak yapısında hasar oluşturabilir. Zaten bu hastalık içerisinde aşınan kısım diz kapağı değil kıkırdak yapısıdır. Çömelmek, diz üstüne oturmak ve özellikle de yokuş ya da merdiven çıkıp inme gibi bazı günlük hayatta yaptığımız hareketlerde diz kapaklarına biyomekanik bir biçimde çok fazla yük binmektedir. Bu hareketleri gün içerisinde sürekli ve çok fazla yapmak zorunda kalan insanlarda, diz bölgesindeki ağrı daha erken yaşta gerçekleşir. Diz ekleminin içerisinde bulunan kalın bant şeklindeki yapılar plika olarak isimlendirilir. Bazı insanlarda bu plikalar normalde olması gerekenden daha kalın olabilir ve özellikle dizin iç kısmında oluşan mekanik basınç etkisi ile kıkırdakta hasar oluşturarak ağrı hissine neden olabilir.

Bu hastalığın klinik olarak belirtileri ağrı, kıkırtı sesi, kilitlenme, boşalma ve şişlik gibi rahatsızlıklardır. Ağrı hissi dizin ön kısmında çok kült ve batıcı bir his olarak gerçekleşir. Bazı zamanlarda çok ani ve keskin bir ağrı hissedilebilir. Dizin oturma pozisyonunda uzun süre kalması, merdiven inip çıkma ve devamlı olarak çömelip doğrulma hareketleri ağrı hissinin artmasına neden olabilir. Uzun süre boyunca oturup daha sonra bir anda ayağa kalkma ile de ağrı ortaya çıkar ya da zaten ağrı varsa ağrının dozajı artar. Bu durumda hastalar genel olarak diz çöküp doğrulma hareketi sırasında diz kapağından sesler geldiğini ve buna bazen de ağrının eşlik ettiğini ifade ederler.

Dizden ses gelme durumu her zaman ön diz de ağrıya sebep olmaz. Diz kısmına yük binerken yapılan dizi kırma ve dizi tam olarak düz tutma hareketi (Örnek olarak merdiven inip çıkma hareketi) sırasında uyluğun ön kısmında bulunan kasın ani gevşemesi sonucu diz kısmında boşalma hissi oluşur. Dizde kilitlenme şikâyeti var ise sıklıkla diz kapağı kısmında veya diz kapağının arkasında bulunan eklemde oturduğu boşlukta kıkırdak bozukluğu gözlemlenebilir. Kıkırdak yapısında bulunan lezyonlara bağlı olarak dizde belirli aralıklarla şişlikler gerçekleşebilir.
" } ] }