{ "title": "Diz Kapağı Anatomisi", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-anatomisi.jpg", "date": "20.01.2024 00:03:52", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Anatomisi, Diz kapağı, önden arkaya yassı şeklinde iki yüzü bulunan küçük bir kemik parçasıdır. Ön yüzü hemen derinin altındadır. Arka yüzü ise kıkırdak kaplıdır, uyluk kemiğinin makarasıyla eklemlenir. Üst kenarı hafif kalındır, uylukta bulunan dört başlı kas buraya yapışıktır. Alt ucu, yani tepesi diz kapağı kirişi ile yapışıktır. Bu oluşum neticesi makara meydana gelir. Diz uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında menteşe biçimli bir eklemdir. Bu eklemde bağlantı ve koruma görevi gören diz kapağı bölgenin işlevsel parçalarından bir tanesidir. Diz kompleks bir bölge olduğundan bütünüyle ele almak daha doğru olacaktır. Diz eklem iç yüzeyi ve dış eklem yüzeyi olmak üzere iki bölümlüdür. Dış eklem yüzeyi ön taraftan diz kapağı ile korunur. Eklem içindeki tüm kemikler eklem kıkırdağı ile kaplıdır.

Menüsküs

Uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında yük taşıyan kıkırdak yüzeyler, tıp edebiyatında menüsküs adı verilen iki esnek kıkırdak yapı ile korunur ve desteklenir. Menüsküs C harfine benzer ve kuş yuvasını andıran biçimdedir kenarları yüksek ortası ince özelliktedir. Diz ekleminin yapısal uyumunu sağlayan menüsküs, ekleme binen yükün eşit dağılmasına olanak sağlar, gelen darbeleri emer ve eklemin bağlarla sabitlenmesine yardımcı olur.

Bağlar

Bağlar diz eklemini sabitleyen ana yapılardır. Birbirinden tamamen ayrı yapılar olan tendonlar ile bağları karıştırmamak gerekir. Bağlar her iki ucu kemiğe yapışan sabit yapılardır, sınırlı esnekliğe sahiptir. Tendonlar ise bir ucu kasa diğer ucu ise kemiğe yapışan diğer uçları kasla devam eden, kasların hareketini kemiğe ileten yapıdır. Bağlar ön çapraz bağlar, yan bağlar, arka çapraz bağlar ve Arka dış yan bağ olarak adlandırılan bir kompleksten oluşur. Yan bağlar dizin iç ve dış yanlarında bulunur ve dizin her iki yana açılmasını önlerken, ön çapraz bağ dizin dönme hareketlerini kısıtlar ve kaval kemiğinin öne hareketini engeller. Arka çapraz bağ ise kaval kemiğinin arkaya hareketini engeller.

Kaslar

Dizin anatomik yapısı boyunca kaslar uzanır ve birlikte çalışarak dizde hareketleri meydan getirirler. Kaslar ayrıca dizin bir düzen içerisinde sabitliğini sağlayan oluşumlara destek sağlar ve korur. Dizi yöneten iki ana grup kas vardır. Bunlardan biri uyluğun ön yüzüne yapışan kuadriseps kası ki bu kas dizin düzleştirilmesi hareketini verirken bunun yanında diz kapağının dengesini sağlar. Kasların bağlar için ayrıca önemi olup dizin dönme hareketlerini kısıtlayarak ön çapraz bağa, kaval kemiğinin arkaya hareketini kısıtlayarak, arka çapraz bağa yardımcı olur. En çok da bu grup kaslarda kuvvet kaybı görülmektedir. Bu kasları kuvvetlendirmek bağların sakatlanması veya sakatlanması varsa iyileşmesi açısından çok büyük önem taşır. Uyluğun arkasında ikisi kaval kemiğinin dışına, ikisi içine yapışan diğer grup diz arkasında bulunan kiriş adaleleri vardır kiriş dönme hareketini ve kaval kemiğinin öne hareketini kısıtlayarak ön çapraz bağa yardımcı olur. Bu grup kaslarda kısalıklara çok sık rastlanılmaktadır o yüzden bu kasların kısalığı gözden kaçırılmamalı ve kısalıklar germeler le giderilmelidir.
" } ] }