{ "title": "Diz Kapağı Ameliyatı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 15:08:01", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Ameliyatı, günümüzde birçok insan yaptırmaktadır. Diz Kapağı Ameliyatını dizde geçmeyen ağrılarda, yürüme zorluğunda, kireçlenme gibi şikâyetleri olan hastalara yapılır. Bu ameliyatta yıpranan eklem yüzeylerini çıkarmak yerine metal veya plastikten protez implantlar koyulur. Yani yapay bir eklem elde edilir. Fakat bu protezler türüne göre farklılık gösterirler. Bazı protezler tıbbi çimento ile kemiğe sabitlenir. Tıbbi çimentosuz protezler de vardır ve bu protez zamanla kemiğe yapışır. Protez türüne siz değil doktorunuz karar verir. Ameliyat sonrasında hastalar dört veya beş gün hastanede kalırlar. Çünkü ameliyat sonrası yapılması gereken tedaviler vardır. Bu tedaviler dışında egzersiz yürüyüş yaptırırlar.

Diz Kapağı Ameliyatını diz ağrısı çeken herkese yapmazlar. Çünkü takılan protezin ömrü yirmi yirmi beş kadardır. Genelde doktorlar bu ameliyatı altmış yaş ve üzerine yaparlar. Fakat altmış yaşından sonra yaşlıyım ben ameliyat olmam diyen veya daha kötü olurum diyen hastalar çok fazladır. Fakat bu ameliyatlar genelde çok başarılı sonuçlanır. Başarısız olanlar ise ameliyattan dolayı değildir. Hasta ameliyat sonrası doktorun verdiği egzersizleri yapmadığından olur.

Diz Kapağı Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler
Bu ameliyatın diğer sebeplerinden biri de fazla kilodur. Fazla kilo ameliyatı da zorlaştırır. Protezin ömrünü de kısaltır. Çünkü her yürüdüğünüzde dizlere dört beş kat fazla yük biner. Kilolu insanlarda ameliyatlardan sonra kireçleme sorunu çok yaşanmaktadır. Diğer bir nedeni ise kemik erimesidir. Bu şikâyetle genelde bu ameliyatı kadınlar olurlar. Çünkü menopoz sonrası kadınlar da kemik erimesi çok sık görülür.

Diz kapağınızın bir tanesinden ameliyat olduktan sonra diğer bacağınızda da aynı sorunu yaşayabilirsiniz. Çünkü ameliyattan sonra hastalar ameliyat oldukları bacaklarının üzerine basmaya korktuklarından tüm yükü diğer bacak taşır. Diğer bacağınızdan ameliyat olmanız için en az altı ay gibi bir süre beklemelisiniz. Diğer bacağınızın iyi olduğundan emin olduktan sonra ameliyat olmalısınız.

" } ] }