{ "title": "Diz Kapağı Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-kapagi-ameliyati-sonrasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:58:48", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diz kapağı ameliyatı sonrası, ağrısız bir hayat beklentisi yaşanabilir. Bu beklenti gayet normaldir. Ancak ağrısız bir hayat bir gün içinde gerçekleşmez. Diz kapağı ameliyatından sonra iyileşme sürecine çok dikkat edilmelidir. Ameliyattan sonra önerile egzersizler, düzenli bir şekilde gerçekleştirilirse başarı oranı ve ağrısız bir yaşam sürülebilir. Ameliyattan sonra günlük aktiviteler mümkün olsa da tedavi edilen diz üzerinde aşırı baskı ve strese yol açabilecek aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Diz kapağı ameliyatı sonrası yaşam tarzı

Erken hareket: Ameliyattan sonra hasta dinlenmek isteyebilir ya da hareket etmekten kaçınabilir. Fakat ameliyattan sonra dizdeki kasların kuvvetlendirilmesi oldukça önemlidir. Doktor önerisi ve hasta uyumuyla beraber uygun egzersiz programı başlatılır. Doktor hastaya yara bakımı, beslenme programı, ağrıyı kontrol etme ve egzersizler hakkına önemli bilgiler sunar.

Ağrı kontrolü: Diz kapağı ameliyatından sonra çabuk iyileşebilmek için ağrı kontrolü yapabilmek oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası yaşanan ağrı şiddeti hastadan hastaya değişken olabilir. Damar yoluyla uygulanan ağrı kesiciler başlangıçta uygulanarak, birkaç gün sonra ağız yoluyla alınan ağrı kesicilerle ağrının kontrol edilmesi sağlanır.

Ameliyat sonrası aktiviteler: Diz kapağı ameliyatından sonra bölgede kan pıhtısını ve iltihabı önlemek için antibiyotik ve aspirin tarzı kan sulandırıcı ilaçlar reçete edilir. Ameliyatı takip eden birkaç gün kabızlık, mide bulantısı, iştah kaybı gibi şikâyetler görülse de bu şikâyetler gayet normaldir. Ameliyattan sonra yara yerinde hemovak adlı kan dreni olup, bu birkaç gün sonra alınır. Hastaya dizlerde oluşabilecek şişliği azaltmak amacıyla varis çorapları tavsiye edilir ve ameliyatlı dize ara ara buz kompresi uygulanır.

Ameliyattan sonra dizlerde kan akımını arttırmak ve pıhtılaşmayı önlemek için yatak egzersizleri önerilebilir. Düz bacak kaldırma, ayak bileği pompalama gibi egzersizlerin öğrenilmesi gerekir.

Diz kapağı ameliyatından sonra hastanede yatış süresi hastanın iyileşme oranına bağlı olarak 3-7 gün arasında değişebilir. Hastanın taburcu edilebilmesi için bazı hedefleri gerçekleştirmesi gerekir.
Hasta eve çıkarıldıktan sonra evde yara bakımı oldukça önemlidir. Ameliyatın gerçekleştirildiği eksi yerinin mutlaka temiz ve kuru tutulması gerekir. Yarada şişme, ağrı, akıntı, ısı hissi ya da kızarıklık gibi semptomlar oluşmuşsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ameliyatta atılan dikişler ameliyattan sonra 2-3 hafta içinde alınır. Dizde oluşan şişlik yaklaşık olarak 3-6 ay kadar devam eder.

Doktorun hastaya reçete ettiği ilaçlar evde düzenli kullanılmalıdır. Bölgede kan pıhtısını önlemek için kan sulandırıcı ilaçlar ya da enjeksiyonlar reçete edilebilir. Beraberinde yaşanan ağrı hissini hafifletmek için ağrı kesiciler de reçete edilebilir.

Ameliyattan sonra eve çıkmadan önce hastanede kısa mesafeli yürüyüşler gerçekleştirilir. Bu yürüyüşler hastanın daha kolay iyileşmesini sağlar. Bu yürüyüşler genellikle bir yürüteç yardımıyla olur ve evde de aynı şekilde devam edilir. Hasta yürüteçten destek alarak dengeli bir şekilde durur ve yürüteci ileri doğru iterek yürümeye başlar. Yürüteç birkaç hafta kullanıldıktan sonra koltuk değnekleriyle devam edilir.

Diz kapağı ameliyatından sonra 1-1,5 ay hastanın cinsel birliktelikte bulunmaması gerekir. Ameliyatı takip eden 2-3 ay içinde hasta genellikle işine geri dönebilir. Ameliyattan sonra ilk 1,5 ay araba kullanılmamalıdır. Dikişler alınana kadar kesinlikle banyo yapılmamalıdır. Bacaklarda kan pıhtılaşmasını engelleyen çorapların en az 15 gün kullanılması gerekir. Dizdeki şişliği ve ağrıyı gidermek için uygulanan buz kompresi nedeniyle dikişlerin ıslanmamasına özen gösterilmelidir.
" } ] }