{ "title": "Diz Çıkması", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-çikmasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:01:21", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Diz Çıkması, Diz uyluk kemiğiyle, kaval kemiğinin arasındaki menteşe şeklinde olan, eklemdir. Diz çıkması, nadir rastlanan bir durumdur. Diz çıkması oluşması için, çok şiddetli bir travma geçirilmesi gerekmektedir. Kronik olan diz çıkması, doğumsal sebeplerden olabileceği gibi, çocukluk zamanında tedavi edilmemiş olan, çıkıklara bağlı olarak gerçekleşebilir. Çıkığa rağmen, dizin işlevinde herhangi bir bozukluk yoksa takip etmek yeterli olacaktır. Diz çıkmasına, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanmaktadır. Diz çıkması çoğunlukla futbol, basketbol gibi sporları yapanlarda ve gençlerde daha fazla görülmektedir.

Diz çıkması olan kişilerde, kişi yürürken diz, vücudu taşımakta zorlanır ve diz kapağında yana doğru kayma oluşur. Günlük aktiviteleri yaparken, ön dizde ağrı, sertlik ve hareket ederken dizde sürtme sesleri, morarma ve şişlik gibi bazı belirtiler görülür.

Dizin alacağı bir darbe ya da travma sonucu, çıkık olduğu fark edildiğinde ilk olarak bir ortopedi uzmanına gitmek gerekmektedir. Doktorun yapacağı muayenede, hastanın yürümesi, diz kapağıyla eklemin uyumu gibi bazı fonksiyonlar gözlenir. Uygun görülürse radyolojik tetkiklerde gerçekleştirilir ve uygun olan tedavi uygulanır.

Diz çıkmasında eğer diz kapağı tam olarak çıktıysa, elle manipülasyon yapılıp diz kapağının tekrar yerine oturması denenir. Yapılan bu işleme, redüksiyon adı verilir. Bazen ise redüksiyon kendiliğinden olur. Diz çıkması tekrar oluştuğunda, eklem kıkırdağının hasar görmesine, diz ağrısı ve kireçlenmeye sebep olmaktadır. Diz yarı çıkık ise fizik tedavi uygulanır. Hasta 1-3 ay arasında takip edilir. Eğer hastanın şikâyetinde azalma ve gerileme görülürse, cerrahi bir müdahaleye gerek kalmayabilir. Fakat tedavi edilen diz çıkması, sürekli tekrarlıyorsa cerrahi tedavi yöntemine gerek duyulmaktadır. Ameliyat sonrasında da 5-6 ay sonra, hastalar günlük aktivitelerini ve sporu gerçekleştirebiliyorlar. Ama ameliyat öncesinde, dizde kireçlenme oluşmuşsa, ameliyattan sonra ağrılar devam edebilir.
" } ] }