{ "title": "Diz Çapraz Bağ Yırtığı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-capraz-bag-yirtigi.jpg", "date": "20.01.2024 03:58:46", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diz Çapraz Bağ Yırtığı, Hareket sisteminin gerçekleşmesinde en önemli etkiye sağlayan diz eklemleridir. Üç kemik bir araya gelmesi sonucu oluşan diz eklemi ayakta durmamızı sağlamış olduğu böylelikle yürümemiz, hareketlenmemiz, oturup kalkmamızı sağlamakta olup sportif hareketlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Ayakta durma esnasında diz eklemine yapılan baskıdan kaynaklı vücut ağırlının bilimsel olarak yarısı binerken, koşma ve yürüme sırasında bu yüklenme daha fazla artarak eklemin zorlanmasına neden olur. Diz eklemin en zor durumlara cevap vermesi ve ihtiyacı karşılayabilmesi amacıyla eklemi oluşturan kemiklerin dört adet sağlam bağ aracılığıyla birbirlerine bağlanmasını sağlamış olup bu bağların ikisi iç tarafta ve biri dış yan taraflarda ötekisi ise arkadadır.

Öndeki ve arkadaki çapraz bağlar şeklinde kemiklere yapışmasından kaynaklı olarak ön veya arka çapraz bağ olarak isimlendirilmektedir. Normal şartlar altında arka ve ön çapraz bağlar en zorlu hareketler aşamasında dahi diz ekleminin korunmasını sağlar ve eklemi oluşturan kemiğin arka ve ön tarafa doğru kayması, eklem bütünlüğünün bozulma gibi durumlarına engel olur. Hakeza beklenmedik bir durum karşısında eklem sert darbelere maruz kaldığında özellikle diz üzerinde bulunan eklemin kendi etrafına dönmesine neden olarak zorlayıcı travmalar esnasında bu bağlarda yırtılma ve zedelenmeler meydana gelir. Ani bir hareket neticesinde ön çapraz bağa ciddi anlamda yük binmesinden kaynaklı olarak yırtıklar daha fazla görülür. İlk yırtılma esnasında şiddetli ağrıyla birlikte diz eklemi şişkinlik ve hassasiyet oluşabilir. Hareket etme noktasında ciddi anlamda zorluklar oluşur. Bu durum nedeniyle hareket etmeyin konuyu Uzman hekime bildirmek gerekir.

Diz çapraz bağ yırtığı tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu ağrıların artması ve şişkinliklerden kaynaklı olarak yapılan muayene ve MR incelemesinden kaynaklı olarak çapraz bağların durumunun ne olduğu tespit edilir. Arka ve ön çapraz bağlar üzerinde görülen yırtıklar tam veya kısmi olabilir. Kısmi yırtılmalarda gerekli tedavi ve tedbirler uygulandığı takdirde yırtıklar belli bir süre sonra düzelebilir ancak tam yırtıkların kendiliğinden düzelme ihtimali bulunmamaktadır. Tam yırtık görülen kişilerde Uzman hekimler tarafından ameliyat kararı verilmektedir. Aktif sporla uğraşanların tam yırtık durumunda ameliyat ile düzelme durumu söz konusu olmamaktadır. Sporcunun tekrardan normal hayatına dönmesi amacıyla rahatsızlığın giderilmesi amacıyla tam yırtık ameliyatı gerçekleştirilir. Ancak tam yırtık normal şartlar altında rahatsız olmayan birinde gözükürse ilaç tedavisi sonuna kadar kullanılmalıdır. Böylesi durumlarda rehabilitasyon tedavileri ve fizik tedavisinden sonra bir kısım tedavi programlarıyla bağlardaki hasarın iyileşmesi sağlanabilir. Tedavi süreci içerisinde bir kısım havuz tedavisinin yanı sıra lazer, ultrason ve manyetik alan tarzında bir kısım fizik tedavi araçları kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Bu dönemde yırtığı oluşan hasta üzerinde havuz içinde yürüme ve geriye doğru yüzme hastalar çok çabuk yararlanır.

Ameliyat olan hastaların bir kısmında diz bölgesinin fonksiyonlarına tekrardan kavuşması açısında hareketlerin sağlıklı olarak yapılması açısından hemen ertesi gün kapsamlı bir rehabilitasyon uygulanmalıdır. Yapılan bu düzenli fizik tedavi hareketleri sayesinde ameliyat olan kişi kendisini rahatlıkla kısa süre içerisinde toparlar. Dozu sürekli artmakta olan egzersizler diz çevresindeki kas ve dokuların güçlenmesini sağlayarak elastikiyetin gelişmesinde etkiler. Fizik tedavi rahatsızlığı ve rehabilitasyon esnasında diz eklemini destekleyici bandajlar ve breysler kullanılır. Özellikle basketbol, futbol ve hentbol gibi sporları gerçekleştiren kişilerin 6 aylık ciddi rehabilitasyon programlarının uygulanmasında önemli ihtiyaçlar bulunmaktadır. Böylesi bir rahatsızlık durumunda konu Uzman hekimlere bildirilerek uygun görülecek fizik tedaviler harfiyen yapılmalıdır.
" } ] }