{ "title": "Diz Bağı Kopması", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-bagi-kopmasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:50:11", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Diz Bağı kopması, Bacağın üst kısmı ile alt kısmının birbirine bağlanmasını ve dizin stabilizesini sağlayan ön çapraz bağın kopmasına diz bağı kopması da denilmektedir. Bu bağ dizimizin tam orta kısmında bulunmaktadır ve hissedilemeyecek kadar derindedir. Diz bağının kopması esnasında içerden bir ses hissedilmesinin yanı sıra ağrı da duyulabilir. Uyluk ile kaval kemiğini birbirine bağlayan diz bağı, dizdeki sıkılığı sağlamak ile görevlidir ve diz bağı kopması halinde kemik hareketi bağımsızlaşır ve olduğundan fazla hareket etmeye başlar. Bunun yanı sıra, hasta dizinde kayma ve boşluk hissedebileceği gibi dizini büküp açma esnasında ağrı, her an kayabilecekmiş gibi dizine karşı bir güvensizlik duygusu da hissedebilir.

Ön Çapraz Bağ (Diz Bağı) Kopmasının belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Kişide ön çapraz bağ yani diz bağı kopması halinde iki kemik arasında normal olmayan hareket ile fazla sürtünme sonucunda da eklem kıkırdaklarında bir bozulma olmasına sebep olabileceği için, bu durumun ciddi bir durum olduğunun bilinmesi gerekmektedir ve hastanın diz bağı kopması şüphesinde olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bir uzmana görünmesi gerekmektedir. Doktorun yapacağı tetkikler sonucunda hastada diz bağı kopması yani ön çapraz bağ kopması teşhisi konulması halinde doktor fizik tedavi verebilir ya da gerekli görürse cerrahi müdahalede bulunabilir.

Spor ile uğraşan bir kişinin bu ameliyattan sonraki altı ay spor yapması sakıncalı olabilmektedir. Ayrıca fizik tedavinin de düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir, çünkü bir risk halinde hastanın ön çapraz bağı tekrar kopabilir. Böyle bir durum olduğunda ise hastanın tekrar ameliyat olması gerekir ve bu durumda da hastanın başarı şansı daha da az olmaktadır. Geçmiş olsun.
" } ] }