{ "title": "Diz Ameliyatı", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 06:32:07", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Diz Ameliyatı, diz eklemlerinde görülen rahatsızlıkların ve hasarların giderilmesi için yapılan cerrahi işlemlere diz ameliyatı denmektedir. Diz ekleminin yapısı çok karmaşık olduğu için yapılan cerrahi tedavi orta derecede risk teşkil etmektedir.

Diz ameliyatı neden yapılır?

Diz kireçlenmesi, dizde kilitlenme, diz ağrıları, yürüme güçlüğü sorunlarını yaşayan hastalara diz ameliyatı uygulanmaktadır. Ancak diz ameliyatı; ilaç tedavisi, fizik tedavi ve diğer cerrahi tedavilerden sonuç alınamaz ise uygulanır.

En sık yapılan diz ameliyatları nelerdir?
Diz artroskopisi

Artroskopi adlı alet kullanılarak dizdeki menisküsün hepsini veya bir bölümünün alınması işlemine diz artroskopisi denmektedir. Bu ameliyat lokal veya bölgesel anestezi verilerek yapılır. Böylece ağrıyı hissetmemeniz sağlanır. Doktor tarafından küçük bir kanal açılır ve artroskop diz eklemine yerleştirilir. Dize sıvı enjekte edilerek genişletilir. Böylece kıkırdak ve dokunun yapısının görülmesi sağlanır. Hasar görülen yerler komple alınır veya temizlenir. Bu işlemden sonra açılan dikişler kapatılır. Ameliyat sonrası 2-3 gün dinlenmeniz gerekir. Bu günlerde baston da kullanılabilirsiniz. Mümkün olduğunca dizinizi bükmemeye özen gösterin ve 4 günde bir bandaj kontrolü yapın. Dizin iyileşmesine katkısı büyük olan bu tedavide küçük de olsa risk faktörü bulunmaktadır.

Diz proteziameliyatı

Dizdeki kireçlenmeler diğer tedavilere cevap vermezse diz protezi ameliyatı tedavisine başvurulur. Hastanın ağrılarını dindirmek ve rahat bir hayat yaşamasını sağlamak için yapılır. 65 yaş üzeri hastalara rahatlıkla uygulanan bu ameliyat, 55 yaş ve altında olan hastaların diğer cerrahi yöntemlerden cevap alınmadığı zaman yapılmaktadır.

Diz protezi ameliyatı yapılan hastalarda yüzde 95 oranında iyileşme görülmüştür. Ameliyatın yapımı hasta ve doktorun görüşmesi sonucu gerçekleşir. Ayrıca ameliyat olmak istemeyen hastalarda diz ekleminde ağrıların gittikçe arttığı gözlemlenmiştir. Ameliyat sonrası hastalar 2-3 saat uyutulur ve bu süreden sonra odalarına alınırlar. Hasta 4 saat sonra yemek yiyebilir. 1 hafta içinde fizyoterapist yardımı ile hastanın uygulaması gereken egzersizler gösterilir. Eve döndükten sonra hastanın 10 gün ayağını dinlendirmesi gerekir. Bu dönemde dizde sarılı olan bandaj çıkarılmamalıdır. Hasta 1 ay sonra yaşantısına dönebilir ancak spor yapamaz. Spora dönmesi ise 6 ayı bulabilir. Ameliyatın en büyük riski hastanın enfeksiyon kapmasıdır.
" } ] }