{ "title": "Diz Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-ameliyati-sonrasi.jpg", "date": "23.01.2024 03:58:04", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diz ameliyatı sonrası, Şayet diz eklemine karşı bir artroskopi işlemi geçirdiyseniz, giriş deliklerinin küçük olması ve artroskopi tatbik edilen eklemde az miktarda ağrı hissedilmesiyle tamamıyla iyileşmesi 1-2 haftayı bulacaktır. İyileşme sürecini hızlandırmak ve ilerideki eklem fonksiyonlarınızı muhafaza etmek amaçlı sizlere karşı egzersiz ve tedavi uygulamaları önerilecektir.

Diz Ameliyatı Sonrasında Gündelik Aktiviteler

Eğer diz protezi replasmanı amaçlı aday iseniz, ameliyat sonrasında ağrısız bir hayat talepleri içine girebilirsiniz. Bu beklenti gayet normal ama değişiklik bir gecede olmaz, iyileşme sürecinde tavsiye edilen egzersiz programına katılım ve gündelik aktivitelerde ahenk oldukça başarılı bir sonuç ve ağrısız hayat amaçlı mühimdir. Gündelik pek çok aktivitelerimizi gerçekleştirebilmek olası olsa da yepyeni diz üstüne fazla baskı oluşturacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Diz Protezi Ameliyatından Sonra Gerçekleşmesi Gerekli Olan Egzersizler Nelerdir?

Ameliyat sonrasında davranış sınırınızın ek olarak iyi olabilmesi amaçlı itinalı olarak egzersizlerinizi yapmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 2 veya üç defa yirmi dakikanızı ayırarak davranış oranınızı genişletebilirsiniz. Ameliyat sonrasında oluşabilecek risklerden de egzersizler sayesinde kurtulabilirsiniz. Egzersizler sayesinde bacaklarınızdaki kan dolaşımı çoğalacaktır bu da kan pıhtısı oluşumuna mâni olacaktır. Kaslarınız güçlenecek ve ağrılarınız azalacaktır. Operasyondan sonra yapmanız gerekli olan egzersizler şunlardır:

Ayak bileği pompası; ayağınızı yavaş bir pozisyonda aşağıya bastırıp yukarıya çekerek yapacağınız bu hareketi 10 veya 15 dk tekrarlayabilirsiniz.

Ayak bileğini döndürme; ayak bileğinizi iç kısma ve harici kısma gerçek döndürerek gün içerisinde 10 kere olacak pozisyonda üç veya 4 kere tekrarlayın.

Yatak destekli diz bükme; topuğunuzu kaydırarak dizinizi kırmanız gerekmektedir ve topuğunuz yere sabit olmalı havaya kalkmamalı. Diziniz içeriye gerçek dönmemelidir.

Kalça kasma hareketi; kalçanızı kasarak beşe civarı sayıp bir ek olarak özgür bırakın.

Açma egzersizi; bacağınızı açabildiğiniz civarı auta gerçek açmalı ve bir ek olarak kapatmalısınız. Bu hareketi itinalı olarak bir ek olarak edin.

Çarşaf veya Havlu yardımıyla diz kırma; havlu veya çarşaf sayesinde dizinizi tam anlamıyla bükmeniz gereklidir. Bu işlemi 10 saniye süresince yapmanız gereklidir. Bunu gün içerisinde tekrarlayabildiğiniz kadar tekrarlayın. Bu egzersizleri itinalı olarak yaparsanız protezinizin geçerliliği uzar. Ek olarak huzurlu ve ağrısız davranış edersiniz. Operasyondan öncesinde yaşadığınız ağrıların operasyondan yıllar geçtikten sonra da tekrarlamasını istemiyorsanız itinalı olarak egzersizlerinizi yapmalısınız.

Diz Protezi Ameliyatının Rizikoları Nelerdir?

Diz protezi uzunca senelerden beri tatbik edilen bir yoldur ve hekimler çok oldukça başarılı neticeler elde etmektedirler. Ama bu operasyonunda birtakım rizikoları bulunur. Ameliyat sonrasında kan pıhtılaşması en fazla görülebilen belirtilerdendir. Kan pıhtılaşması meydana gelmesi halinde doktorunuz iyileştirme edici yollar uygulayacaktır. Egzersiz uygulamaları, varis çorapları ve de kan inceltici ilaçlarla bunun önüne geçilebilir. Oluşabilecek bir risk de osteoliz olarak adlandırılan implantın yanındaki kemiğin aşınmasıdır.

Protez Diz Operasyonu Sonrasında Uyarı Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyattan sonra çoğunlukla sonrası gün kendini iyi hisseden hasta olanların walker olarak bilinen yürüteçle yürümelerine ve bacağını bükmeden klozete oturmalarına izin verilir. Hastanede yatış müddeti aşağıya yukarı 3-7 gün içinde değişebilir. Hastalar taburcu oldukları gün bizzat kendine yatıyor/kalkıyor, tuvalete gidiyor ve dizini yatağın kenarından 90 derece bükebiliyor olmalıdır.
" } ] }