{ "title": "Diz Ameliyatı Protez", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-ameliyati-protez.jpg", "date": "21.01.2024 10:16:24", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Diz Ameliyatı Protez, En basit işleri bile yapmasını engelleyen sert, ağrılı bir dizi olan kişi, Diğer tedaviler artık işe yaramıyorsa hasta diz protezi ameliyatını düşünmelidir. Bir ortopedistin hikâye ve yapacağı fizik muayenesi, tanı koymak için en önemli basamaklardır. Bundan sonra diz röntgenlerin değerlendirmesi gerekir. Hasta ayaktayken çekilecek iki yönlü röntgen filmi daha fazla fikir verecektir. Röntgen filmi değerlendirmesine bağlı olarak Uzman hekim rahatsızlığın bir bölgede mi, yoksa daha fazla bölgelerde mi olduğuna karar verir.

Ameliyatta Ne Olur; Hastaya genel anestezi (Geçici uyutma), epidural (Göbekten aşağısının hissiz olması) veya omurilik anestezi altındayken dizin ön tarafında 25-30 cm'lik bir kesi açılır. Eklemin zarar görmüş kıkırdak kısmı kemiklerin yüzeyinden alınır ve yüzey daha sonra metal veya plastik yapay eklemi tutmak üzere biçimlendirilir. Yapay eklemi, uyluk kemiğine, incik ve diz kapağına genelde bu iş için ya özel bir madde veya tıbbi çimento ile tutturulur. Birbirlerine uyduklarında tutturulan Üretilmiş yapma kısımlar destek ve iş görmek için etraftaki kaslara ve bağlara dayanarak eklemi oluşturur.

Ameliyat Tekniği; MİC (Minimin'al invaziv cerrahi), tıbbın tüm alanında olduğu gibi yanı sıra diz eklemi protezinde de devrim niteliğinde ilerlemeler kaydedilmiştir. Temel özelliği cerrahın önemli bir ameliyatı büyük bir kesik olmadan yapmasına uzmanlaşmış teknikler ve aletler kullanılmasına olanak sağlamasıdır.

Minimin'al invaziv cerrahi si diz eklemi protezi tipik olarak 25-30 cm olan standart kesi yaklaşımını, 6-12 cm arası daha küçük bir kesi gerektirmesidir.

Daha küçük, bu tür müdahaleci yaklaşımlar küçük, daha az tendondan bir kesik yerine ameliyatı yapan hekim dört başlı kasların lifleri arasında çalışmaya olanak vererek daha az doku tahribatıyla sonuçlanır. Sonucunda daha az ağrıya ve hızlı iyileşme süreci ve daha aza dokuya bağlı olarak iyi hareket sağlayabilir. Bu tür operasyonlar henüz cerrahların küçük bir yüzdesi tarafından yapılmaktadır. Bu tip ameliyatlar yeni olduğundan yakın ve uzun vadeli sonuçların geleneksel cerrahi ye ne şekilde üstün olacağını belirlemek üzere araştırmalar yapılmaktadır.

Ameliyat Sonrası; Diz eklemi protezi ameliyatından sonra ortalama hastane kalış süresi 4-5 gündür. Diz eklemi protezi ameliyattan geçen insanların büyük çoğunluğu çarpıcı bir iyileşme gösterir. Bu iyileşme en çok operasyondan bir ay veya biraz daha uzun sürede gözlemlenir. Hasar görmüş eklemin neden olduğu ağrı ameliyat esnasında yapılan yeni kaygan satıhla giderilir.

Diz eklem protezi ameliyatından sonra hasta ameliyatın ertesi günü ayakta durabilir ve eklem Uzman nezaretinde hareket ettirebilir ve ileri safhalarda paralel çubuklar yardımıyla yürütülebilir. Sonrasında ise koltuk değnekleri, yürüteç ya da baston gibi dizin tüm vücut ağırlığını destekleyecek hale gelene kadar kullanılmalıdır. Altıncı haftanın sonunda en az yardımla rahatça yürüyebilmektedir. Fizik tedavi ile kas gücü eski durumuna getirildikten sonra diz eklemi protez ameliyatı olmuş kişiler çoğu işi yapabilmektedir. Koşmak ve zıplamak bunların dışında tutulmalıdır.
" } ] }