{ "title": "Diz Ağrısı Menisküs", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-agrisi-menisküs.jpg", "date": "19.01.2024 22:33:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Diz ağrısı menisküs, nedeniyle etkili olabilir. Menisküs denilen doku bacakta uyluk kemiği ve bacak kemiği arasında yer alan, dizdeki sürtünmeyi engelleyen, yukarıya doğru hilal şeklindeki dokudur. Özellikle futbol gibi ikili mücadele sporuyla uğraşan kişilerdeki diz dönmesi nedeniyle menisküs dokusunda yırtık meydana gelebilir. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle birlikte kıkırdak dokudaki hasarla meydana gelen dejenerasyonda menisküs yırtığına yol açabilir. Yaşı genç olan kişilerde ise trafik kazaları ve darbeler neticesinde yırtık oluşabilir. Dolayısıyla menisküs yırtığı olması kişilerde diz ağrısına neden olur. Bu yürürken, koşarken ya da dinlenme sırasında bile etkili olabilir.

Menisküs yırtığı belirtileri nelerdir?

Dizde yürüme sırasında ya da hareket esnasında sesler olması, dizde menisküs yırtığının habercisi kabul edilir. Bu durum ilk aşamada kendini diz ağrısıyla gösterir. Dizde meydana gelen ödemle birlikte diz hareketlerinde kısıtlama meydana gelir. Ödem oluncaya kadar hafif olan diz ağrısı, etkisini giderek arttırır. İlk 24-48 saat içinde menisküs belirtileri belirgin hale gelir. Bunlar;
Diz ağrısı menisküs nasıl tedavi edilir?

Menisküsün hasar görmesi, yırtılmasına neden olur. Mevcut yırtık dizi kilitlenmesine yol açar. Bu nedenle hastadaki belirtiler dikkate alınarak, kesin teşhis yapılabilir. Bunun tedavisine hemen başlanmalıdır. Diz eklemi vücudu taşıyan önemli bir eklemdir. Bu yüzden dizin dinlendirilmesi ve bölgeye soğuk uygulaması yapılması faydalı olur. Menisküs yırtığının olduğu bölgeye bandaj yapılması, dizin yukarıya doğru kaldırılması gerekir. Eğer bu tedavi uygulamalarının sonucunda komplikasyonlar meydana gelemezse, tedavi sonlandırılabilir. Bu esnada diz ağrısı menisküs nedeniyle oluştuysa, ağrının hafiflediği de görülür. Çünkü menisküs bölümünde bulunan kan dolaşımı kendi kendini tamir etme özelliğine sahiptir.

Ancak dizdeki hasarın fazla olması halinde, bu tedaviler başarı sağlamaz. Bu durumda dizde kilitlenme meydana gelir. Bu aşamadan sonra hastada kronik yakınmalar oluşmaya başlar. Bundan sonra tedavide cerrahi girişim yapılması gerekli olur. Bu müdahalenin yapılmaması durumunda, dizdeki kıkırdak doku aşınacak ve dizde kireçlenme meydana gelecektir.

Menisküs ameliyatı iki türlü gerçekleştirilebilir. Operasyonda menisküs yırtığı dikilip onarılacağı gibi, alınması da söz konusu olabilir. Ameliyattan sonra iyileşme dönemi uzun sürse de dizin eski halinde yakın iyileşme sağlanır. Diz ağrısı menisküs yüzünden oluyorsa, bunlar kısa sürede geçer. Hastaların ameliyattan sonra 4-5 saat içinde yürümesi sağlanır. Buna rağmen bir süre sonra yeniden diz ağrısı, kireçlenme yakınmaları olabilir. Bu yüzden ameliyatın komplikasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca enfeksiyon oluşması riski de vardır. Bu durumda diz yeniden temizlenir ve operasyon sırasında yerleştirilen vida yerinden çıkarılabilir. Bu operasyonun en önemli komplikasyonu, toplardamarda meydana gelen kan pıhtılaşması sonucunda buradan kopacak pıhtının akciğere ve beyne ulaşması hastada yaşamsal risk oluşturacaktır.
" } ] }