{ "title": "Diz Ağrısı Fizik Tedavi", "image": "https://www.diz.gen.tr/images/diz-agrisi-fizik-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 16:43:55", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Diz ağrısı fizik tedavi, Diz ağrısının çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Uygulanacak tedavi planı dizde oluşan sıkıntının sebebine bağlıdır. Bu plan kişinin hedeflerine ve etkinlik seviyesine göre ayarlanmaktadır. Diz ağrılarında en sık kullanılan tedavi yöntemi ameliyatsız tedavi uygulamalarıdır. Bu uygulamada rehabilitasyon ile ağrı kesici ve ödem oluşumun karşı ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Rehabilitasyon aşamasında fizik tedavi uzmanlarınca bilgilendirilmek gerekebilmektedir. Dizindeki sıkıntı ileri boyutta ise veya rehabilitasyon sürecinden fayda görülmemiş ise ameliyat yoluna başvurulabilmektedir.

Fizik Tedavi Uygulaması

Fizik tedavi uygulamasında ilk aşama hastanın ön muayenesini yapmaktır. Bu muayene ile Uzman kişi diz kapağının nasıl hareket ettiğini ve hangi egzersizlerin ağrı oluşumu yaptığını tespit etmektedir. Fiziki tedavi uzmanı dizin ve eklemlerin sağlığını ve bacak kaslarının gücünü ölçmektedir. Aynı zamanda hareket açıklığı denilen şeyi yani dizin ne derece bükülüp açılım gösterebileceğini ölçmektedir. Yine diğer eklemlerin hareketlerini denetleyerek, diz kapağındaki ağrıyı arttıran diğer egzersiz sorunlarının bulunup bulunmadığını kontrol eder. Bu muayenenin neticesinde fizik tedavi uzmanı uygun görülen rehabilitasyon planını hazırlamaktadır.

Rehabilitasyon Programı

Rehabilitasyon üç aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamanın amacı kişiyi olabildiğince normal faaliyetlerine döndürebilmektir. Bu iyileşmenin sağlanabilmesi için dizin ve onu destekleyecek kasların çalıştırılması şarttır. Bu şekilde dize yüklenmiş olan yük azalmaktadır.

Bu programların ilk aşaması iyileşmenin sağlanmasıdır. İkinci aşama dizin işlevini kazandırmak. Üçüncü aşama ise Günlük hareketleri tekrarlamaktır.

Fizik tedavi uygulamasında kasları güçlendirmek için şunlar yapılabilir:

Elektrik Dalgaları ile Uyarı: Fizik tedavi uzmanı egzersiz esnasında kasları sıkmanıza yardımcı olacak kas sıkıştırma cihazını kullanmanızı önerebilmektedir.

Ayrıca kasları güçlendirmek için şu egzersiz hareketleri de uygulatılabilir:

Bacağı Düz Biçimde Kaldırma Hareketi: Yere doğru oturun ve bir bacağınızı öne doğru uzatırken diğer tarafta kalan dizinizi bükün. Uzatılan bacağın ayak parmaklarını yukarı gelecek biçimde kaldırın. Sakin bir biçimde bacağı 10 cm'ye kadar kaldırın. Bacağı bu şekilde birkaç saniye bekletin ve hafifçe yere geri indirin. Aynı hareket ayak yere gelecek şekilde de yapılabilir. Bu şekilde bacak kasları iki yönlü çalıştırılmış olur.

Bacak İtme Hareketi: Bacağı 90° açı ile cihaza koyun. Bacak düz bir hale gelene kadar itin. Sakin hareketlerle bacağı ilk konumuna getirin.

Diz Arkası Kirişleri İçin Bükme Hareketi: Yüzü koyu yatarak bir bacağınızı rahatsızlık vermeyecek biçimde dizden yukarı doğru bükün. Bacağı yavaş hareketlerle açın. Sırtı yükseltmemeye özen gösterin.

Duvardan Kayma Hareketi: Sırt duvara doğru gelecek şekilde bir konum alınır. Ayaklar duvardan yaklaşık olarak 45 cm önde olmalıdır. Ayrıca bacaklar arasındaki açıklık kalçayı geçmeyecek biçimde olmalıdır. Hafif bir hareketle aşağı doğru kayarak oturma şekline yakın bir pozisyon alınmalıdır. Kalçanın dizden daha aşağı inmesine izin verilmemelidir. Bu pozisyonda aşağı yukarı 20 saniye kadar kalınmalıdır. Daha sonra kayarak tekrar doğrulmalıdır. Bacakların iç kısmındaki kasların güçlenebilmesi için ayaklar dış kısma doğru dönük olarak hareketler tekrarlanmalıdır.

Bu güçlendirme egzersizlerine başlamadan evvel mutlaka ısınma ve germe egzersizleri uygulanmalıdır. Bu egzersizler sayesinde sakatlanmaların önüne geçilmiş olur. Eğer çok zorlayan bir egzersiz mevcutsa hemen fizik tedavi uzmanı bilgilendirilmelidir.
" } ] }